Annons:
Etikettannorlunda-sångformer
Läst 14861 ggr
Mimmi
10/26/11, 9:38 PM

Annorlunda sångformer - Strupsång

Tänk dig att kunna sjunga flera toner samtidigt. Detta är faktiskt möjligt! Det kallas för strupsång och praktiseras främst av tuviner, mongoler och tibetanska munkar.

Strupsång, eller övertonssång som det också kallas, grundar sig på en mycket låg och utdragen ton från långt nere i luftstrupen. På denna ton läggs det sedan högre toner genom att sångaren placerar tungan i olika positioner i munnen. På detta sätt kan man sjunga två toner samtidigt. Man använder sig alltså väldigt mycket av den så kallade artikulationsapparaten, det vill säga svalg, munhåla, näshåla, tunga, läppar och gom, för att forma tonerna. Detta kan du se på sångare som sjunger strupsång - de använder sin mun väldigt mycket.

Kongar-ol OndarKongar-ol Ondar, en känd tuvinsk strupsångare. Bild: Bill Loewy

Man tror att strupsången härstammar från sydvästra Mongoliet och den utövas idag främst av mongoler, tuviner (ett turkfolk i södra Sibirien) och tibetanska munkar. Men strupsångstraditioner finns spridda över hela världen, till exempel hos inuiterna i norra Kanada.

Strupsången är starkt influerad av naturen. De karga stäpperna, de vidsträckta skogarna och de höga bergen och vindarna har påverkat tonspråket och tvingat fram en ljudstarkare sångstil.

Källor: Wikipedia SR P1

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Porklash
10/28/11, 12:59 PM
#5

En väldigt annaorlunda sångersk/röstkonstnär är Tanya Tagaq. Inuit strupsång b.l.a.

http://youtu.be/KNb2ZDjeiU4

Sen kan ni ju surfa vidare om ni tycker det var intressant.

pEr

Morphogenesis
10/29/11, 2:30 AM
#6

Det var ju precis hur coolt som helst. Wants to know how to!

Annons:
Fridoliin
10/30/11, 7:04 PM
#7

Fasiken vad häftigt! Skrattande

/Frida

Medarbetare på Sång.ifokus.

Stå på dig, annars gör någon annan det.

Mimmi
10/30/11, 11:06 PM
#8

Håller med er alla, strupsång är verkligen fascinerande! Jag blir lika förvånad varje gång jag kommer i kontakt med det, jag kan inte förstå hur sådana ljud kan komma från en människa!

JazzBass
11/25/11, 2:09 PM
#9

Det är inte så svårt att generera övertoner på det viset som de gör faktiskt. Ett tips är att försöka imitera en wahwah-effekt (åtminstone alla gitarrister borde veta vad det är), och göra det där lite svepande twangade ljudet väldigt långsamt, så man hör hur övertonen ändrar. Sen kan man testa att flytta runt tungan och gommen lite på olika vis för att variera styrkan och sånt. Grundtonen ska helst vara ganska kraftig och sjungen med bröstklang (e. curbing/overdrive enligt cvt-terminologi och med mycket "twang").

Det som däremot är riktigt svårt (eller som iaf jag inte alls lärt mig ännu) är hur man kan dämpa grundtonen som man sjunger så som de bästa sygyt-sångarna gör…

(Lyssnade inte på ljudklippen ännu, inte lämpligt där jag befinner mig f.n.)

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Porklash
11/29/11, 11:32 PM
#10

Men se! En genomgång.

Upp till toppen
Annons: