Sångteknik och sångtermer

Register - vad är det?

2011-05-30 15:04 #0 av: Mimmi

Begreppet register är något man som sångare stöter på ofta. Men vad är det egentligen för något?

När man sjunger använder man sig av olika register. Man kan säga att ett register är en av din röst där alla toner låter på ett liknande sätt. Hur rösten ska delas upp i olika register är i musikvärlden ett omdebatterat ämne, men jag har här nedanför försökt samla de vanligaste registren.

Foto: Horia VarlanBild: Horia Varlan

Bröstregister

Bröstregistret, även kallat modal- eller normalregistret, är detsamma som ditt talregister, alltså den röst du använder när du pratar. När du använder bröstregistret ska tonen kännas i bröstet, och det är ofta en fyllig och kraftig ton. Bröströsten passar bra när du ska sjunga till exempel rock eller soul. Man kan hitta sitt bröstregister bland annat genom att göra ropövningar såsom “Hallå!”, “Kom hit!”, “Nej!” och så vidare.

Mellanregister

Mellanregistret ligger mitt emellan bröstregistret och huvudregistret och kan ses som en blandning av de två. Mellangistret brukar på grund av detta även kallas för mixrösten. Behärskar du ditt mellanregister bra kan du ta lite högre toner och samtidigt behålla samma stil och kraft som du har med din bröströst. Det är inte alla som har ett mellanregister naturligt, men det går att träna upp. Mellanregistret passar bra till låtar som ligger mittemellan eller växlar mellan låga och ljusare partier. Ett exmpel på detta är musikallåtar.

Falsett

Falsett betyder för olika personer väldigt olika saker och är därför det svåraste registret att förklara. Falsett brukar vara ett begrepp som främst används när man talar om mannens sångröst. Det beskrivs då som ett av mannens övre register, ibland som den manliga motsvarigheten till huvudregistret och ibland som ett eget register. Rösten blir i falsett ljus och pipig och påminner lite om en kvinnoröst. Kända falsettsångare inom pop och rock är bland andra Freddie Mercury - sångare i Queen, och Barry Gibb - sångare i Bee Gees. Falsett kan enligt måga även finnas hos kvinnor. Det kan hos kvinnor beskrivas som en lättare, luftigare version av huvudregistret.

Huvudregister

Huvudregistret är ett högre register som, till skillnad från bröstregistret, ska kännas i huvudet när man sjunger. Huvudklangen, som man brukar kalla huvudregistret, är ljus och oftast inte lika kraftfull som bröströsten. Den har ett karaktäristiskt “ringande” ljud som ofta ekar mycket i huvudet. Sångare som använder sitt huvudregister finner vi främst i den klassiska musiken, såsom till exempel operasångare. Att hitta sitt huvudregister är för många nybörjare svårt, men ett tips är att försöka härma en siren eller en gäll ringsignal.

Flöjtregister

Flöjtregistret inträffar ofta mellan tonerna C6 och D7 och är människans allra högsta register. Det har ett väldigt karaktäriskt ljud som påminner om en flöjt eller en visselpipa. Flöjtregistret har alltså en väldigt skarp men samtidigt liten ton.

Skarvar

Mellan de olika registren uppstår så kallade skarvar, det vill säga tydligt hörbara övergångar. Många som arbetar med sin röst har en strävan efter att arbeta bort skarvarna och få en så hel röst som möjligt, detta kallas egalisering. Andra utnyttjar dem för att få en viss effekt på sin sång, detta kallas separering. Sångerskor som ofta använder sig av separering är Sam Browne och Alanis Morisette. För att förstå hur en skarv låter kan du tänka dig hur en målbrottsröst hos en kille låter, för det är just skarvarna som låter där.

Anmäl
2011-07-25 12:55 #1 av: MajaL

Bra artikel! :)

Välbeskrivet, man känner igen sig i dina väl utformade beskrivningar.

Anmäl
2011-07-25 13:00 #2 av: Mimmi

Tack, tack! Jättekul att höra!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.