2011-05-30 16:37 #0 av: Mimmi

Du älskar att sjunga, men tycks aldrig ta dig ur duschkabinens trygga akustik. Känner du igen dig? Hur gör man egentligen för att komma igång med att sjunga på riktigt? Här kommer ett par tips.

Självstudier

Tycker du att det känns lite motigt att sjunga inför andra, och börjar helst på egen hand? Var lugn, det går ändå! Men hur får man då all den kunskap man behöver för att utvecklas utan en sångpedagog eller körledare? Här nedan finner du några förslag.

Internet

Internet är en outtömlig källa när det kommer till information, och detta gäller även när det kommer till information och sång. Googla dig runt och du kommer att hitta massvis med sidor fyllda av tips och trix för hur du ska bli bättre på att sjunga.

Böcker

Spring iväg till närmsta bibliotek och leta! På biblioteket hittar du både noter, skivor och läroböcker - det vill säga allt du behöver för att komma igång med din sång.

CD och video

Det går även att bli bättre på att sjunga hemma med hjälp av video och CD. På Youtube finns en uppsjö av nyttiga videos om sång som i många fall till och med kommer från utbildade sångpedagoger. Du behöver inte ens bli medlem för att se dem, det är bara att klicka sig runt! Det finns även en del kurser på DVD att köpa och beställa. Ett tips på en välkänd CD och DVD-samling med sånglektioner är Brett Manning's Singing Success.

Foto: DavidMartynHunt

Sånglektioner

Ett ganska självklart förslag när det kommer till att bli bättre på att sjunga är att ta sånglektioner. Detta kan du göra till exempel genom din skola eller privat genom att söka upp en sångpedagog som erbjuder lektioner. Hör dig runt på musikutbildningar, internet och andra ställen där du kan tänkas hitta rätt person! Tänk på att vissa sångpedagoger kan ge lektioner över t.ex. Skype eller telefon - detta betyder att din sångpedagog inte alltid behöver finnas tillgänglig i närheten av dig.

Kör

Att vara med i en kör är ett väldigt roligt sätt att bli bättre på att sjunga på. Du får möjligheten att träffa andra sångintresserade och ha roligt, men får kanske inte samma individuella hjälp som du hade fått hos en sångpedagog.

Band

Gillar du att stå på scen också? Då är ett band något för dig. Leta upp ett gäng som spelar instrument och kör på! Replokaler brukar finnas tillgängliga genom till exempel ABF. Och för att inte glömma bort att utvecklas i din sång - våga fråga dina bandmedlemmar vad de tycker att du behöver träna på!

Utbildning

Det finns även möjlighet att på olika sätt utbilda sig inom sång. Dels genom mer grundläggande kurser hos till exempel ABF och dels genom linjer och program som olika universitet och högskolor erbjuder.

Lycka till!