Sångteknik och sångtermer

Ta hand om din röst

2011-06-02 18:46 #0 av: Mimmi

För att din sångröst verkligen ska kunna komma till rätta måste du ge den rätt förutsättningar och ta hand om den på ett bra sätt.

Uppvärmning

Stämbanden är en muskel, och det får man inte glömma. Man bör därför alltid värma upp dem innan man börjar använda dem ordentligt, både för att låta så bra man bara kan och för att inte skada sin röst.

Håll igång

Eftersom stämbanden är en muskel måste vi inte bara värma upp dem, utan också hålla dem igång så att de inte blir “otränade”. Att gå runt och nynna skalor eller uppvärmningsövningar emellan sångtillfällena håller rösten i form.

Andning

Att andas ordentligt är väldigt viktigt när man sjunger. Det är bra både för att kunna få en fyllig och rak ton, kunna hålla långa toner och för att skydda rösten. Lite mer ingående om hur man bör andas kan du läsa här och här

Hållning

Ett annat sätt att ge sin röst bra förutsättningar på är att ha en bra hållning när du sjunger. Detta både underlättar andningen, och gör både dig och din röst mycket snyggare! Du ska vara avslappnad och rak i ryggen samtidigt som du står riktigt stadigt. Tänk dig att det går en tråd från din hjässa upp till taket.

Vätska

Stämbanden vibrerar mot varandra för att skapa ljud och för att fungera på ett bra sätt måste de vara väl återfuktade. Det är därför viktigt att dricka mycket vatten före, under och efter sång. Men var försiktig när du dricker, vatten i vrångstrupen kan förstöra dagens sångröst totalt!

Sömn

När kroppen är trött hörs det många gånger på rösten, till exempel i form av en allmänt svag och okontrollerbar röst, förminskat omfång och orena toner. Trötthet kan också leda till att man som sångare förlorar koncentrationen och inte lägger den fokus man bör på att ta hand om sin röst - och därför råkar skada den. Det är därför väldigt viktigt som sångare att se till att man får ordentligt med sömn.

Det är alltså viktigare än man tror att som sångare ta hand om sig själv och sin röst. Bara att träna regelbundet samt äta och sova bra kan göra stor skillnad.

Anmäl
2011-06-07 21:29 #1 av: ladymiss

riktigt bra artikel!!! :D :)

Anmäl
2011-06-07 21:57 #2 av: Mimmi

Tack så mycket! Hoppas den kommer till nytta!

Anmäl
2011-07-25 12:45 #3 av: MajaL

Fin artikel. :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.