2011-09-11 17:30 #0 av: Mimmi

Med årets omgång av Idol i full gång finns det säkert många som sitter där i TV-soffan och undrar hur man egentligen gör för att lyckas med den där perfekta provsjungningen. En audition kan vara en väldigt stressfylld och nervös situation, även för den erfarne sångaren. I den här artikeln får du en hel hög med bra tips och råd inför en audition.

Audition

Innan provsjungningen - vad kan du?

Ta dig tid att reflektera över dina kunskaper, din sångteknik och målgruppen för provsjungningen innan du anmäler dig till en provsjungning. Vad kan du, och vad krävs för att du ska lyckas med din provsjungning? Om du tar dig till nästa del av provsjungningsprocessen eller får en plats i kören kommer det ställas krav på din röst oftare än vad du kanske är van vid. Du vill ju såklart låta fantastiskt under själva provsjungningen, men det är även viktigt att din röst utöver det kan klara av det som kommer efter provsjungningen. Kanske inser du efter att ha funderat över din röst att du bör vänta något år till, eller att du behöver ta några sånglektioner innan. Detta gäller inte bara sångteknik, utan även andra kunskaper som du kan tänkas behöva inför din audition - till exempel notläsning eller skådespeleri.

Låtval

De flesta provsjungningarna innefattar en valfri låt. Det är här du får chansen att visa vem du är och vad du är bra på. Låtvalet är alltså otroligt viktigt!

När du väljer låt är det viktigt attt tänka på:

 • Att välja en låt som visar vad just du är bra på.
 • Att välja en låt du tycker om.
 • Att inte välja en låt som är för svår. Håll dig till det som känns tryggt och säkert.
 • Att inte välja en låt du vet att många andra kommer att välja till sin audition.
 • Att även välja ut en reservlåt ifall det visar sig att ditt första val av någon anledning inte fungerar eller om du ombeds att sjunga en till låt.

Att träffa en sångpedagog innan din audition kan också vara en stor hjälp. En sångpedagog kan inte bara hjälpa dig med att hitta en låt som passar just din röst, han eller hon kommer också att hjälpa dig att sjunga den så bra du bara kan. En erfaren sångpedagog kan också hjälpa dig att göra låten din egen genom att få dig att lägga till din personliga stil i låten. Har du ingen möjlighet att ta sånglektioner se ändå till att du får feedback och hjälp av någon!

Träna, träna, träna!

Se till att du har gott om tid till att lära dig din låt, det räcker inte med en vecka eller någon dag. Texten ska du definitivt kunna utantill! Inför din audition är det viktigt att du känner dig säker och trygg i låten, och detta ådstakommer du främst genom att kunna den riktigt bra. Ge dig själv lite tid varje dag till att öva på din låt. Om du behöver en pianist till din provsjungning, ordna detta i god tid så att ni hinner träna tillsammans ett par gånger innan.

Sanningens ögonblick

Att tänka på

 • Sjung upp ordentligt och håll din röst uppsjungen.
 • Kom i tid och väl förberedd.
 • Klä dig passande till ändamålet.
 • Håll dina stämband återfuktade genom att dricka vatten med jämna mellanrum.
 • Glöm inte att andas! Känner man sig nervös är det lätt att man håller andan eller andas väldigt ytligt. Fokusera på din andning så blir du genast lugnare.
 • Verka självsäker, le och var glad.
 • Tänk på hur du står när du sjunger. Undvik händer i fickorna och var inte rädd för att röra lite på dig (överdriv dock inte).
 • Var inte rädd för ögonkontakt med juryn.
 • Fokusera på det positiva. Alla trevliga sångintresserade du träffar, hur spännande det hela är.

Att undvika

 • Be aldrig om ursäkt för din sång om det går dåligt eller om du inte är nöjd. Be istället att få sjunga en gång till eller acceptera att det inte alltid går som man tänkt sig.
 • Låt dig inte skrämmas av de andra sångarna som också ska provsjunga. En bra röst är inte allt som behövs.
 • Undvik att bli defensiv och arg när du får kritik. Ta istället till dig kritiken och använd den för förbättring.

Efteråt - reflektion

Efter provsjungningen är det viktigt att du reflekterar över hur det gick, oavsett om du gått vidare eller inte. Vad gick bra och vad gick dåligt? Fick du konstruktiv kritik du kan använda för att förbättras? Hur fungerade du under pressen - hur yttrar sig nervositet hos dig? Kom fram till ett par saker du bör tänka på till nästa gång eller som du behöver jobba extra med.

Källor