Månadens sångare

Oktobers sångare - Momiji

2011-10-05 20:07 #0 av: Mimmi

Oktober månads sångare är användaren Momiji - en tjej som efter att ha låtit bli att sjunga i flera år hittade tillbaka till sången med hjälp av en för henne riktigt bra sångpedagog.

När Momiji var 8 år hade hon genomgått en rad operationer. Dessa förändrade hennes röst så pass mycket att hon helt slutade sjunga. Men när en sångpedagog kontaktade henne och frågade om hon var intresserad av sånglektioner förändrades allt. "Josefin var som en ängel sänd från ovan!" skriver hon.

Hur, var och när fann du ditt sångintresse?
Det började redan då jag var liten. Jag har alltid älskat musik men kommer inte från en så musikalisk familj. Min farbror spelade gitarr och mammas kusin är en av sångarna i Rednex men annars har jag ingen koppling till musiken innan jag själv började.

Jag sjöng alltid när jag var liten.

Varför slutade du sjunga och vad fick dig sedan att börja igen?
När jag var 8 år hade jag opererat näsan 3 gånger och halsen 1 gång. Det gjorde att min röst förändrades ganska mycket och jag vart faktiskt lite rädd för den. Så jag slutade helt enkelt att sjunga. Sen att jag hade ett jobbigt målbrott när jag var 12 - 13 år (fast jag är tjej) gjorde inte saken bättre. Jag började dock sjunga i kör när jag var 15 år. Det tyckte jag var kul och våran kör kunde ha 3 konserter/helg.

När jag var 16 började jag musikestetiska linjen på gymnasiet. Vi hade ju körlektioner då på skolan men körläraren såg nackdelarna med att jag då sjöng så tyst och aldrig vågade släppa ut min fulla röstkapacitet. Då försökte körläraren att hjälpa mig att komma igång med sången ordentligt fast det gick inte så jättebra. Först under sista året började jag hitta tillbaka till min röst.

Jag sjöng aldrig högt eller för någon annan förrän jag i februari 2010 blev kontaktad av en studerande på musikhögskolan och blev tillfrågad om jag ville ta lektioner för henne. Det var 8 månader efter att jag gått ut gymnasiet och dom 8 månaderna sjöng jag knappt alls!

Berätta om din sångpedagog och era sånglektioner!
Josefin var som en ängel sänd från ovan! Jag såg henne i korridoren innan lektionen skulle börja och jag kände redan då att om jag får henne som lärare kommer allt att lösa sig. Då hon kom fram till mig och frågade om det var jag som var Anna så tog hjärtat ett glädjeskutt! Vi började första lektionen med att presentera oss och så hade vi en uppsjungning. Jag blev förvånad att jag faktiskt vågade överrösta pianot och sjunga så hon hörde. Jag fick en sån otrolig glädjekänsla när hon efter varje avklarad övning gav mig beröm! Sen fick jag min första sångläxa, Hurtful med Erik Hassle. Jag trodde aldrig i hela mitt liv att jag skulle klara av den, men det gjorde jag!

Jag fortsatte att ta privatlektioner för henne fram tills nu i somras. Dom var 1 timme långa och oftast hade vi teknikövningar halva tiden och sjöng låtar andra halvan. Hon fick mig verkligen att satsa allt jag hade och lärde mig hur jag skulle använda min röst. Det var faktiskt två lektioner då jag trodde att jag skulle svimma eftersom jag tog i så mycket!Vilken sorts musik tycker du mest om att sjunga?
Jag gillar det mesta, utom hip hop och rap. Soul har jag fått sjunga en del och det känns väldigt skönt. Gillar även rock och pop. Sen älskar jag irlänsk folkmusik!

Har du några speciella framtidsplaner när det kommer till sång?
Fortsätta att utvecklas så mycket jag bara kan och att jag en dag ska kunna spela in en skiva där jag själv sjunger mina egenskrivna låtar(förut har jag tagit in andra sångerskor).

Vad sysslar du med när du inte sjunger?
Just nu utbildar jag mig till personlig assistent och jag blir klar till jul. Jag är i grunden klassiskt skolad gitarrist och spelar även massa andra instrument. Sen har jag ju mina älskade husdjur, kaninerna Momiji och Éire, och hamstrarna Timjan, Mejram och Freedom.

Hur hittade du till Sång i Fokus?
Det visades då jag loggade in en dag på iFokus att det hade startats upp, så jag klickade in direkt och blev medlem.

Slutligen, finns det något tips eller råd du tycker att alla sångare borde få höra?
Sluta inte sjunga bara för att din röst förändras, jobba på den istället! Jag har under så lång tid fått ångra att jag slutade sjunga och förlorat så mycket glädje. Sluta för allt i världen inte att sjunga!

Anmäl
2011-10-06 10:29 #6 av: [Momiji]

Glad

Sol Anna Måne
Medarbetare på Sagan om Ringen iFokus
Even angels fall ♪ ♫ ♪ ♫ ♫ ♫ ♪

Anmäl
2011-10-06 10:50 #7 av: MajaL

Mycket intressant. =)

Anmäl
2011-10-06 10:59 #8 av: [Momiji]

Tackar Glad

Sol Anna Måne
Medarbetare på Sagan om Ringen iFokus
Even angels fall ♪ ♫ ♪ ♫ ♫ ♫ ♪

Anmäl
2011-10-06 12:01 #9 av: Fridoliin

Sångpedagoger är guld värda! Att våga ta i och verkligen sjunga ut kan ta oerhört lång tid. Glad Mycket intressant läsning.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.