Månadens sångare

Decembers sångare - Metinia

2011-12-17 16:37 #0 av: Mimmi

December månads sångare heter Isabel, är arton år och bor precis utanför Göteborg. För bara två år sedan vågade hon äntligen sjunga ut, och hon tar nu sånglektioner och utvecklas för fullt.

Hur, var och när fann du ditt sångintresse?
Jag vet inte riktigt när det började, jag har så länge jag kan minnas älskat att sjunga. Det var ungefär bara två år sedan som jag gå runt och sjunga högt när jag var hemma och så att andra i familjen hörde. Tidigare, och inför andra, brukar jag som mest nynna eller sjunga lite lågt. Jag lyssnar väldigt mycket på musik, så ofta jag bara kan, och jag har svårt att hålla mig ifrån att sjunga när jag lyssnar på musik, jag kan helt enkelt inte låta bli att sjunga med!

Berätta lite om dina sånglektioner!
I ett och ett halvt år har jag tagit sånglektioner en gång i veckan på Kulturskolan här i närheten. Innan jag har spelat piano i flera år, men när jag slutade ta pianolektioner började med sången istället. Det är fantastiskt roligt och så sjukt utvecklande! Jag har verkligen tagit stora steg framåt sedan jag började, framför allt fått bättre gehör och blivit säkrare på min röst.

Har du något speciellt mål med din sång för tillfället? Något speciellt du vill uppnå eller förbättra med din röst?
Bara att bli bättre och bättre, fortsätta utvecklas. Framför allt vill jag utveckla mitt gehör, eftersom det är det jag ofta faller på. Jag hittar helt enkelt inte riktigt tonerna, men när jag väl hittar dem kan jag ta dem. Jag vill också jobba mycket på framträdanden, även om jag i princip inte uppträder för andra. Jag bli superlätt nervös och det gör det så mycket svårare att sjunga, jag behöver helt enkelt bli ännu säkrare på mig själv och min röst.

Har du några speciella framtidsplaner när det kommer till sång?
Egentligen inte. Jag gör det för att det är kul helt enkelt, inte för att jag har tänkt jobba med det eller bli artist. Men jag hoppas att jag kommer kunna fortsätta ta lektioner och utvecklas flera år framöver, tanken på att sluta känns riktigt trist.

Vad tycker du är dina styrkor inom sången?
Min sånglärare skulle nog säga att det är att jag, bara jag hittar tonerna, kan ta alla inom ett ganska brett intervall och jag kommer upp bra på höjden. Själv skulle jag säga att jag snabbt lär mig nya låtar och texter fastnar lätt.

Vilken typ av musik tycker du mest om att sjunga?
Jag har en ganska blandad musiksmak, men mest lyssnar på jag pop, rock, R&B, punk och lite soul. Det blir helt enkelt så att jag sjunger sådant jag lyssnar på, för det är den musiken jag gillar bäst!

Vad sysslar du med när du inte sjunger?
Ja, jag går ju i skolan, går tredje året på gymnasiet och läser naturvetenskap. På fritiden rider en del och tycker om att lyssna på musik och dansa. Annars så fotograferar jag väldigt mycket, jag driver en hemsida, www.isabel.webb.se, med mina bilder och för fotouppdrag, osv. Jag har även börjat blogga nyligen, jag har en blogg som handlar mycket om foto och musik, www.denimiella.blogg.se.

Hur hittade du till Sång i Fokus?
Det är nog drygt fyra år sedan nu som jag blev medlem på ifokus. Deta hela började med Kanin iF som jag gick med i när jag skaffade en kanin. Sen har jag kollat runt lite på andra sajter och kollat upp mina intressen. Och sång är ju ett utav mina största intressen, så när jag hittade sajten (för inte så längesen) blev jag mycket nyfiken och gick med.

Slutligen, finns det något tips eller råd du tycker att alla sångare borde få höra?
Sjung högt, sjung mycket och sjung ofta! Att träna är bästa sättet att bli bättre på!

Anmäl
2011-12-17 17:21 #1 av: Wand

Jättekul läsning! Grattis, Metinia!

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-12-19 13:02 #2 av: JazzBass

Trevlig artikel! Glad

Det där med scenskräck som antyds i svaret på tredje frågan finns det bara ett bot på, och det är att vara självsäker och tro på vad man ska göra. Dit kommer man med en positiv inställning till sin egen förmåga och genom att sjunga sånt som man tycker man är bra på. Själv blir jag nervös om jag ska uppträda.

Gehöret och tonträffningen är bra att träna på genom att sjunga mycket skalor och arpeggion och vara extra noga med tonhöjden; att den matchar exakt med kompet. Sjung först på bekväma tonhöjder, och jobba sen uppåt och neråt. Träna på svåra intervall lite extra.

Det är bra att ta sånglektioner tidigt. Själv hade jag sjungit aktivt i över 10 år innan jag tog min första lektion, men lärde mig ändå massor. Ångar lite att jag inte tog lektioner tidigare. En bra lärare kan säga vad man är bra på och vad man bör öva lite extra på, och de pushar en framåt. Tycker det låter som Metinia här har en bra lärare. :-)

Lycka till i din utvecklning som sångare, Metinia! Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.