2012-05-22 10:57 #0 av: Leramani

Effekter är något vi hör i all sång. Men vad är egentligen en effekt och vad har man den till? När upphör en effekt att vara en effekt, för att bli ett manér?

Vad är en effekt?

En effekt är något vi gör med rösten, för att förändra den medvetet. Rösten i sig är det ljud som kommer ur din mun när du avslappnat, med naturlig andning, andas ut på en vokal. Allting vi gör medvetet som ändrar detta ljud, är effekter.

Vibrato betraktas lite felaktigt som en effekt. Alla röster har ett naturligt vibrato, när man andas naturligt, inte stör stämbanden med spänningar i halsen, svalget eller käken. Detta vibrato är en del av vår naturliga röst. Om man ändrar detta vibrato medvetet, får man däremot en effekt.

Olika effekter

  • Det sätt vi pratar på överförs till orden vid sång och dialekt är i sig en effekt.
  • Olika sätt att forma munhålan ger olika sorters klang, och dessa är också effekter.
  • En annan vanlig effekt är att göra små "gupp" i början av ord i texten. Detta gör att sången får en folkmusikprägel för oss i Sverige - effekter har ofta lokal förankring och kan betyda något helt annat för andra.
  • Att strypa luften i slutet på en fras, så att det låter som en snyftning, är en vanlig effekt i countrymusiken, som spridit sig till andra genrer.
  • Strupsång är en slags effekt.
  • Joddling, belting, wailing m fl är också effekter.

Att tänka på

Om man använder en effekt i en sång, känns det mera levande och det gör uttrycket mera rikt och mer personligt. Om man gör det en gång, eller två. Men om man alltid använder samma effekt i alla sånger man sjunger, gång på gång, blir det ett manér. Till en början uppfattar folk det som något coolt, men när det blir ett manér, blir det lätt tråkigt och uppfattas negativt.

Använd effekter med måtta och effektfullt!