Sångteknik och problem

Scenskräck

2013-09-25 22:44 #0 av: Zephirot

Jag har alltid drömt om att kunna sjunga bra. Som liten var min högsta önskan att bli sångerska. Men då bör man ju kunna sjunga, man bör heller inte ha scenskräck

Visst helt förjävligt låter det inte, det kan låta nästan bra ibland.
När jag är hemma, och är själv. Att ta en endaste liten ton i närheten av någon annan är en total omöjlighet. Det tar bara stopp och jag får inte fram ett ljud, skolans musiklektioner var en mardröm. "Du måste sjunga ut, du hörs inte"
Nehep to bad, men det går faktiskt inte.

Så jag håller mig till att skråla när jag är ensam hemma
Men inte ens då kan jag verkligen sjunga ut, håller alltid tillbaka av någon anledning.

Håller alltid tillbaka och det går liksom inte att "släppa loss".
Känns som att sången "fastnar i halsen", något magstöd finns inte.
Hittar inte alls tekniken för det. Tanken har funnits att gå till en sångpedagog, men då lär man ju sjunga framför någon och det vågar jag inte.

Någon som har något tips på hur man kommer över den här spärren?

Anmäl
2013-09-26 21:50 #1 av: Leramani

Sätt dig ner med ett papper och en penna. Fundera på vad som är så hemskt med att någon hör dig sjunga. Ta tag i alla tankar du får kring det och skriv upp dem på papperet.  Läs dem högt.

Låter det vettigt,  är det sant?

Varför vill du sjunga för andra?  Vad skulle vara så bra med att våga sjunga för andra?  Ta dessa tankar också och skriv ner dem med.

Läs genom dem.


Detta brukar jag göra med mina elever, och det kan bringa mycket reda i alla tankar som spretar omkring och gör dem osäkra. Det är en början att förstå vad man vill och varför.

Anmäl
2013-09-28 01:30 #2 av: Zephirot

Tack för svaret :) 

Låter bra, ska ta och göra det och se om jag får någon klarhet i det hela. :) 

Anmäl
2017-03-04 11:23 #3 av: Petsloves

Jag har också svårt att sjunga för andra. Men jag vill endå bli sångerska. Jag kan sjunga ut helt ensam för att om någon skrattar eller tycker att man är dålig så skulle jag skämmas så himla mycket. Har planer på att sjunga på skol avslutning men jag vet inte

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.