Övrigt sångrelaterat

Vad är det som händer i Holland?

2013-12-30 05:59 #0 av: Inkanyezi

I Holland's got Talent 2013 fanns inte mindre än tre unga tjejer som sjöng opera, och alla tre i världsklass. Amira Willighagen, Sofia Asgari, och så Elize den Braber.

Anmäl
2014-01-01 21:44 #1 av: Leramani

Vad grundar du ditt uttalande om världsklass på??

Primo så behöver alla sopraner klara detta bättre än sådär. Utan att vara världsklass.  Detta är 2 småflickor och en tonåring. Elize låter någorlunda kontrollerad röstmässigt och kan säkert fortsätta och bli bra. Småflickorna sjunger något som låter som opera men utan att ha stödda och fria toner,  omogna halsar som pressas sådär är i fara för bristningar.  Man kan INTE sjunga opera när man liten. Man härmar opera och det är en helt annan sak.


Anmäl
2014-01-17 23:57 #2 av: Agnez94

Men Gosskörer som sjunger sånger som Ave Maria och Pie jesu då? Så vitt jag har hört är alla gossopraner "hyllade" för sin vackra röst, vilket enligt många källor är den "vackraste sopranrösten". Jag förstår tanken att barn inte är redo att sjunga opera vid ung ålder, men det är många barn som sjunger denna typ av musik.

Anmäl
2014-01-18 00:55 #3 av: Leramani

Det är stor skillnad,  de sjunger med sin naturliga röst och försöker inte låta som en vuxen operasångerska med åratal av träning. Det är inte typen av musik som är problemet utan hur man gör det.

Anmäl
2014-01-18 18:45 #4 av: Agnez94

Jaha okej, då fattar jag. När är man mogen för att sjunga opera då? Efter målbrottet? (Rent teknikmässigt då och var kommer "opera-soundet" ifrån?)

Anmäl
2014-01-18 23:28 #5 av: Leramani

Efter puberteten är avslutad kan man träna teknik, då är alla muskler och ben färdigväxta och det man lär sig då, kommer att fungera resten av livet. (Det man lär sig innan man har växt klart,  blir osäkert genom att man växer och förutsättningarna ändras).  Att träna upp en operamässig röst tar några år,  för att stärka alla småmusklerna och träna upp snabbhet och flexibilitet och register och inte minst att egalisera rösten - så att den låter likadant över hela registret.

Opera-soundet kommer ifrån att man sjunger med hela stämbanden och har övertoner genom att man låter luften vibrera även i näskaviteten och lägger alla konsonanterna långt fram på tungan, så att ansatsröret (den del av luftröret där luften vibrerar) blir så långt som möjligt och ljudet därigenom förstärks maximalt. Dessutom sjunger man på vokalerna,  man sjunger konsonanterna ihop och snabbt för att få så mycket av tiden i varje fras att klinga så mycket som möjligt..
Ex:  texten "  varje fras att klinga " sjungs:  va -rje - fra- sa- ttkli- nga.
Anmäl
2014-01-20 15:32 #6 av: Agnez94

Hm, det låter väldigt intressant (och komplicerat!) Tack för svaret!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.